Belgrad – kontrasternas stad

Belgrad, även kallad den vita staden tack vare sin vita arkitektur, är en av Europas äldsta huvudstäder. Här sätter kontrasterna en spännande prägel på stadens identitet. Det nya möter det gamla och framtidsprojekten placerar staden på kartan.Belgrad Main pedestrian zone

Stadens utseende präglas av nästan två årtusenden av erövringar och krig, där erövrarnas olika byggnadsstilar har gett Belgrad en annorlunda och skiftande karaktär. Stadens storlek gör det enkelt att promenera runt bland sevärdheterna. I Belgrad finns det mesta man önskar av en storstad – historia, arkitektur, shopping, musik, god mat och vänlighet.

Belgrad restaurang AmbarFör många skandinaver har staden blivit en ny konferensfavorit. Det tar bara tjugo minuter att ta sig från flygplatsen till centrum och flygen går ofta från både Stockholm och Köpenhamn. Väl på plats finns ett stort utbud av moderna hotell, konferenslokaler, restauranger och spännande aktiviteter i staden som aldrig sover – det är inte för inte som Belgrad kallas för det ”nya Berlin”.

 
Belgrad adventure canoingCentrala Belgrad består mest av gamla byggnader, medan området Novi Beograd (Nya Belgrad) präglas av 1900-talsarkitektur. Novi Beograd är den stadsdel som växer mest, och är stadens finansiella centrum. Trg republike är stadens hjärta, omgivet av flera sevärdheter som ståtliga Nationalmuseet och Nationalteatern.

Pittoreska Skadarlija med sina vackra kullerstensgator är Belgrads charmiga bohemkvarter som lockat konstnärer, författare och andra kreativa själar genom historien. Här kan man lyssna till serbisk folkmusik och besöka stadens äldsta ölhall från tidigt 1800-tal.

Belgrad riverside restaurantI Belgrad älskar man det gamla, men blickar också framåt. Satsningarna på framtida teknik och hållbara lösningar är många. Här planeras en av världens största solenergiparker och landet går i bräschen för modern information- och kommunikationsteknik inom jordbruket. Ett måste för den intresserade är att besöka det stora och spektakulära projektet Belgrade Waterfront vid floden Sava. Som, när det är klart, ska bli ett område med lyxiga lägenheter, kontor, köpcentrum, hotell, parker och hisnande skyskrapor i glas – men också en knutpunkt för smart innovation.

Trons Production utformar resan till Belgrad efter era önskemål och intressen, och kan tipsa om upplevelser som passar just er.

Share This: