Holland – levande miljöer och nytänkande

Markthal RotterdamHolland står för en av Europas mest kreativa arkitektoniska scener. Närheten till vattnet och begränsande landytor har utmanat till nytänkande lösningar; här förenas urbanism och arkitektur som skapar levande miljöer och som ligger i framkanten. Rotterdam, Amsterdam och flera andra städer bjuder på unika byggnationer och spännande stadsutveckling.

Sedan andra världskriget har Rotterdams stadskärna återuppbyggts med modern statsplanering i fokus. I centrum finner man multifunktionella byggnader som till exempel De Rotterdam och marknadshallen Markthal. Båda innefattar lägenheter och kontor, men är också tillgängliga  för allmänheten genom restauranger och kaféer. Den puls som en gång fanns i Rotterdams stadskärna har återigen skapats tack vare arkitekturens lösningar.

Uppförandet av nya bostadsområden har omvandlat Rotterdams tidigare industriella hamnområden till attraktiva och tillgängliga stadsdelar. Kop van Zuid är exempel på en stadsdel som genom sin utformning har underlättat förbindelserna mellan de norra och södra delarna av staden och samtidigt skapat en urban och aktiv miljö.

EYE Film Institute AmsterdamAmsterdam är kanalernas stad och vattnet styr stadens utveckling. I området IJDock, beläget ett stenkast från Amsterdams centralstation vid floden IJ, finns nyuppförda byggnader för justitiedepartementet, hotell och en marina. Utvecklingen fortsätter på motsatta sidan av IJ med EYE Film Institute Netherlands som har blivit en kulturell mötesplats.

Andra intressanta projekt är OosterDoksEiland som växer fram intill Amsterdams gamla stadskärna. Projektet är känt för sina höga krav på hållbarhet; fokus på byggnadernas livslängd har bidragit till att högkvalitativa material använts; modern teknik, så som solpaneler och Long-Term Energy Storage-system, har installerats för att minska miljöpåverkan. OosterDoksEiland har också prisats för sin tillgänglighet – här finns utrymme att bo, arbeta och umgås i närheten av Amsterdams stadskärna och IJ.

Bro AmsterdamEtt besök i Amsterdam och Rotterdam kan kombineras med till exempel ett besök i Almere. Sedan staden grundades 1976 har den varit en av Europas snabbast växande städer, idag hem till 190 000 människor och 13 000 företag. Almere är i kontinuerligt förändring och har antagit hållbara principer för utvecklingen.

Bästa sättet att ta del av arkitekturen är tillsammans med våra lokala och kunniga arkitektguider i kombination med studiebesök och spännande boendemiljöer.

 

Share This: