Marseille – kultur och arkitektur visar vägen

Vieux Port_1Med en kraftig upprustning i den offentliga miljön och satsning på inspirerande arkitektur och kulturinstitutioner håller Marseille på att återta sin position vid Medelhavet.

Staden, grundad av grekerna sexhundra år f Kr, har som stor och viktig hamn- och handelsstad varit en smältdegel för olika nationaliteter och kulturer. En brokig och orolig historia, sociala och ekonomiska problem och ökande kriminalitet höll Marseille i ett stadigt grepp under senare delen av 1900-talet.Fort Saint Jean

Under senaste årtiondet har Marseille lyckats förändra kurs och image. Som Europas kulturhuvudstad 2013 gick startskottet för Marseille att slutgiltigt göra sig av med sitt rykte som en hård och råbarkad hamnstad.

 

 


Istället satsades medvetet på att bygga en ny kulturellt betingad motsatsidentitet, en mjuk image där feminisering och konstnärlighet skulle vara nycklarna till framgång.

l'OmbrièreEn genomgripande ombyggnad ekonomiskt, socialt, ekologiskt och kulturellt pågår och sätter tydliga spår. Upprustning av gator, torg och promenader har gjort staden till en gemensam angelägenhet och mötesplats. Biltrafik har fått stryka på foten till förmån för kollektivtrafik och fotgängare.

Några av alla de spännande projekt som sjösattes i samband med stadens medvetna förändring har lockat arkitekter som Norman Foster, Zaha Hadid, Keno Kuma, Stefano Boeri och Rudy Riccotti att vara med och förändra stadsbilden.

Friche la belle de MaiBland de mer spektakulära och sevärda kan nämnas

  • MuCEM – Musée des Civilisations de L’Europe et de la Méditerranée – ett mångkulturellt brofäste mellan Europa och övriga Medelhavsregionen där migration och kulturutbyte har präglat Marseille i alla tider och influenser från de forna nordafrikanska kolonierna är ständigt närvarande
  • Le Silo – konserthall inrymd i en stor siloanläggningStade Vélodrome
  • FRAC – japanska arkitekten Kengo Kumas arena för samtidskonst
  • J1 – hangar vid Marseilles färjeläger som omfattar utställningsgallerier, restauranger, barer och en spektakulär utsikt över hamnen
  • Friche la Belle de Mai  – runt en gammal tobaksindustri skapas ett kulturellt centrum där kreativitet, street art och urban transformation pågår
  • Stade Vélodrome – en helt ny fotbollsarena för hemmalaget Olympic Marseille och kommande Fotbolls-EM 2016

Le CorbusierInte att förglömma är Unitée d’Habitation, Le Corbusiers smått utopiska bostadskomplex som vid färdigställandet 1952 integrerade allt de boende behövde på samma plats. Ett kollektivt boende med butiker, skola, sporthall, lekområde och anpassade bostäder. Idag är  byggnaden omvandlad till bostadsrätter och takterrassen har blivit konstgalleriet MaMo, The Marseille Modulor, efter Le Corbusiers måttsystem.

Den U-formade Gamla hamnen (Vieux Port) är fortfarande mycket populär som mötesplats och här ligger pittoreska krogar och barer som ett pärlband. Kajen i väster heter Quai de Port och strax innanför stadens äldsta delar, Le Panier med sina vindlande gränder. På berget högt ovanför östra kajen (Quai de Rive Neuve) ståtar katedralen Notre Dame de la Garde med sin tio meter höga och förgyllda Madonna staty. Härifrån är utsikten över staden magnifik.

 

 

Share This: