Lissabon – trendigt, charmigt och kreativt

Lissabon förenar trend med charm, anrikt med modernt och entreprenörskap med kreativitet. Staden har fått ett rejält uppsving efter år av lågkonjunktur och här finns mycket för den arkitekturintresserade – historiskt som nutida.

LX Factory, LissabonByggkranarna är tydliga tecken på den framtidsanda som råder i Lissabon. Slitna kvarter har fått ett uppsving, hus återställs till sin forna glans och trendiga hotell, mysiga torg, vackra strandpromenader, matmarknader och coola takterrasser har blivit stadens kännetecken. Lägg där till platser som Village Underground, ett coworking community, och LX Factory, ett gammalt fabriksområde som nu hyser designbutiker, utställningar och konserter, och ni får en stad som lyckats locka de unga entreprenörerna från Europas alla hörn.

Lissabon skylineNästan varje stadsdel i Lissabon har sin arkitektoniska stil och det är smidigt att ta sig runt med tunnelbana, buss och spårvagn. Lissabons historiska delar ligger på sju kullar – här hittar man den medeltida stadsdelen Alfama med sina vindlande gränder och som kröns av fästningen Castelo de Sao Spårvagn. LissabonJorge, det mer eleganta och trendiga Principe Real, Chiado med en härlig blandning av gammalt och nytt och Bairro Alto, mest känt för sitt livliga nöjesliv.

MAAT, LissabonBland de historiska pärlorna kan nämnas Belém med sina imponerande byggnader och trädgårdar, världsarvsmärkta klostret Mosterio dos Jerónimos och stadens nya museum för modern konst, arkitektur och teknologi – MAAT – som sammanbinder floden Tejo med Belém. Byggnaden flyter likt en våg in i miljön och har designats av den brittiska arkitektfirman Amanda Levete Architects 2016.

EXPO 98Området Parque das Nações byggdes till världsutställningen 1998 – EXPO´98. Här upplevs modern arkitektur av bland andra den portugisiske Pritzkerprisvinnaren Alvaro Siza och spanjoren Santiago Calatrava. Strax söder om området pågår bygget av ett annat intressant projekt – Prata Living Concept. Ett utvecklingsprojekt med kontor, bostäder och affärsverksamhet, och ytterligare en bit längre ner längs floden ligger Lissabons nya kryssningsterminal ritad av den portugisiska arkitekten João Luís Carrilho da Graça 2018.EXPO, Lissabon

Fortsätter man längs floden Tejo väster ut mot Atlantkusten når man så småningom de mindre orter Estoril och Cascais – fiskebyar som idag erbjuder härliga stränder, fina hotell och konferensmöjligheter, högklassiga golfbanor och restauranger där fisk- och skaldjur är en specialitet. Ta tåget från centrala Lissabon och njut av resan längs vattnet.

Trons Production utformar resan till Lissabon efter era önskemål och intressen. Tillsammans med våra guidande samarbetspartners tar vi er till speciellt utvalda projekt – historiska som moderna – och skapar bilden av dagens Lissabon.

Share This: